BosnianEnglish

Škola bosanskog jezika iz Manchestera učestvovala na Festivalu muslimanske umjetnosti i kulture

Bosanskohercegovačka dopunska škola Mančester je imala priliku drugu godinu zaredom učestvovati i predstaviti se na Festivalu MACFEST koji se održao u Mančesteru 12. Januara.  MACFEST je skraćenica za Muslim Arts and Culture Festival(Festival muslimanske umjetnosti i kulture).

Organizacija – MACFEST je festival koji okuplja preko 50 zemalja sa ciljem predstavljanja njihove kulture i tradicije u ustanovama poput biblioteka, fakulteta, škola te različitih vjerskih  ustanova.   Prezentacije su održane od strane poznatih glumaca, političara, umjetnika, pjesnika, historičara i mnogo drugih uglednih ljudi, općenito sve o muslimanskoj kulturi i umjetnosti.

Cilj ovog festivala je da  spaja različite kulture i zajednice.

Osnivač, kustos i izvršni direktor  MACFEST/a je Qaisra Shahraz. U više navrata Qaisra je osvojila mnogo uglednih nagrada, poznati je romanopisac, scenarista, mirovni i rodni aktivista. Rođena je u Pakistanu, a u Mančesteru živi od djetinjstva. Dugi niz godina zalaže se za promovisanje zajednica i društvene kohezije kroz svoje uloge.

Naše učešće je veoma važno za ovakve organizacije koje cijene i promovišu svoju i druge kulture. Naša škola je  uspjela zadiviti sve prisutne  kroz prezentacije, recitacije i ilahije. Djeca su noseći ponosno tradicionalnu nošnju uspjeli prikazati djelić kulture i duha bošnjačke kulture. “, izjavila je Sadija Muminović, koordinator bh.dopunske škole Mančester.

Izvor: bosniauknetwork

O Nama

Bosanska dopunska škola Manchester započela je sa radom 2000. godine na osnovu potrebe roditelja i djece koji su došli za vrijeme rata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije, u suradnji sa Bosanskom ambasadom i BiH/UK Network Birmingham.

Zadnje novosti

Pratite nas

Youtube Video