PRIZNANJE ZA BH DOPUNSKU ŠKOLU NA BOSANSKOM JEZIKU U MANCHESTERU

Općina Manchester (Manchester City Council) i bh. dopunska škola na bosanskom jeziku u istom gradu (Bosnia & Herzegovina Supplementary School in Manchester) i organizacija Madrasah (MSSM) Network na kraju svake školske godine organizuju “Achievement Day” za sve dopunske škole koje djeluju na području Manchestera. Ta manifestacija se organizuje od 2006.godine. Bosanskohercegovačka dopunska škola je uzela učešće i ove godine, kao i prijethodnih godina od početka samog osnivanja.

Bh. dopunska škola u Manchesteru je osnovana 2000. godine i već 19 godina neprestano radi, na čelu sa g-đom Sadijom Muminović, na edukaciji djece čiji roditelji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Također, aktivnosti se sprovode sa ciljem da se promovise naša zemlja i kultura.

Ove godine manifestacija se organizovala 15.juna u prostorijama Manchester University, učestvovalo je 12 najboljih škola iz različitih zemalja koje djeluju na području Manchestera. Najbolji nastavnik i učenik koji su postigli najbolje rezultate u toku te školske godine budu nagrađeni tako što im gradonačelnik Manchetsera uruči nagrade. Na taj nacin motivišu djecu i učitelje da postignu što bolje rezultate.

To je ujedno i način da djeca porijeklom iz različitih zemalja predstave svoje zemlje i kulture, a i da se upoznaju i druže sa drugom djecom i nauče mnoge zanimljivosti o različitim kulturama. Tako su i učenici Bh. dopunske škole predstavili kulturu naše zemlje.

Bh. dopunska skola u Manchesteru, nažalost, nije velika po broju djece kao u ostalim mjestima, ali to ih ne spriječava da budu aktivni i uzmu učešće na različitim manifestacijama i budu priznati na nacionalnom i internacionalnom nivou. Tako su 28.aprila djeca iz naše škole učestvovala na obilježavanju proslave jubileja Turske dopunske škole. Također, uzeli su učešće u organizaciji događaja “Remembering Srebrenica” održanog 18.maja, u saradnji sa građanima BiH koji žive u Manchesteru. Svake godine u različitim gradovima u Velikoj Britaniji, različitim aktivnostima organizuje se sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Program su sastavili učitelji i studenti, tako da je svako uzeo svoje učešće u manifestaciji. Prikazan je kratki film “Remembering Srebrenica”. Program je vodio Enis.

Učešće u programu uzela je i dr. Farah, koja je posjetila Srebrenicu. Prisutnima je ispričala svoje iskustvo i utiske posjete. U bolnici MRI Manchester Royal infirmary u kojoj radi organizovala je prezentaciju i informisala više od 200 doktora njenih kolega o svemu što je vidjela.

Više objašnjenja o cjelovitoj Bosni prije rata dao je Aldin Zilić a poslijeratnim dešavanjima dr. Belma Muhamedagić. Rasema Bakkali Alajmović je prezentirala Bh. dopunsku školu tako da se moglo puno naučiti i program je bio jako interasantan. Učešće u ovom projektu su uzeli, pored Bosanaca i Hercegovaca, i Englezi koji su već posjetili našu zemlju, gdje su prisutnim gostima prenijeli svoje utiske o ljepotama Bosne i Hercegovine. Ovom događaju je prisustvovala Mrs. Julie Ward, član MP. Poslije toga je organizovan iftar na kome je bilo preko 400 gostiju.

Na kraju programa je uručena i zahvalnica Imamu Aby Umar od “Remembering Srebrenica North West” za pomaganje i održavanje Iftara, a naša organizacija je imala čast i priliku da prisustvuje Queen Garden party u Buckingham palači 15. maja.

Također, Đuzberi džamija je organizovala 23.maja za sve religije Iftar gdje smo i mi Bosanci i Hercegovci uzela učešće na “Multifaith iftaru”.

Izvor: bosnjaci.net

O Nama

Bosanska dopunska škola Manchester započela je sa radom 2000. godine na osnovu potrebe roditelja i djece koji su došli za vrijeme rata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije, u suradnji sa Bosanskom ambasadom i BiH/UK Network Birmingham.

Zadnje novosti

Pratite nas

Youtube Video