Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana državnosti naše domovine BiH Bosanska Škola i Udruženje Manchester organizovala je i ceremoniju uručenja diploma učenicama i učenicima Škole koje se održalo 18.12.2021. u Manchesteru.

Počasni gosti su bili Njegova ekselencija gospodin Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, član parlamenta (MP) Velike Britanije za područje Manchestera gospodin Afzal Khan i bračni par Awan, gospođa Dr Shahnaz i gospodin Iftikhar  Awan,  koji je bio jedan od osnivača jako značajne incijative na nivou Velike Britanije Remembering Srebrenica.

Posebnu radost djeci upriličili su Njegova Ekselencija ambasador i MP gospodin Khan kada su im pojedinačno uručiili diplome za uspješnu završenu školsku godinu 2020/2021. U ovako teškim trenucima, ponovo, za našu domovinu bilo nam je zadovoljstvo ugostiti ovako značajne goste koji su učinili i dalje čine važne aktivnosti na zaštiti BiH.

Želimo da se zahvalimo svima koji su doprinijeli da se u Manchesteru obilježi ovaj važan datum za našu domovinu, a posebne zahvale idu djeci i roditeljima koji su zaista uložili veliki trud i vrijeme kako bi se upriličila i dječija priredba.

Svi prisutni bili smo oduševljeni zbog okupljanja i razgovora, pored domaćina iz Manchestera, imali smo drage goste iz Birmingham i Duewsbury. Velika je čast bilo vidjeti  djecu kako su odlično pripremila, zahvaljujuci učiteljici i roditeljima, recitacije, pjesmice, crteže  i dobrodošlicu NjE ambasadoru, svi obučeni u svečanim lijepim odijelima.

Posebne zahvale idu učiteljici Dr Belmi Muhamedagić koja već duži period vrijedno, na volonterskoj osnovi, izmami osmjehe na dječijim licima svake subote na časovima bosanskog jezika.

Želimo napomenuti da su se našem druženju, putem video linka, pored učiteljice pridružili djeca iz Libije, koja također pohađaju našu Školu. Abid efendija Pašić također je poselamio prisutne putem video linka iz BiH i naglasio koliko je značajno što bosanska djeca u Manchesteru izučavaju bosanski jezik, a nažalost ta je ista mogućnost uskraćena bosanskoj djeci koja žive u manjem bosanskom entitetu RS.

Gospodin Adis Tanović, predsjednik udruženja za dijasporu, poslao je video poruku kako bi pozdavio prisutne i pružio podršku.

U konačnici, zahvaljujemo se svim prisutnima koji su učestvovali i doprinijeli ovako lijepoj atmosferi i organizaciji koja će nam svima ostati u sjećanju, bosanske hanume su obogatile trpezu ukusnim jelima, kolačima i tradicionalnom kafom.

O Nama

Bosanska dopunska škola Manchester započela je sa radom 2000. godine na osnovu potrebe roditelja i djece koji su došli za vrijeme rata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije, u suradnji sa Bosanskom ambasadom i BiH/UK Network Birmingham.

Zadnje novosti

Pratite nas

Youtube Video