MI SMO JEDNO TIJELO I JEDNO SRCE

U organizaciji Centra za dijasporu “Mreža” danas je u Srebrenici i Bratuncu, u saradnji s medžlisima IZBiH, obradovano 340 djece školskog i predškolskog uzrasta ramazanskim paketićima.

Projekt je finansijski podržala i Bosanska škola i Udruženje Manchester.

“Centar za dijasporu ‘Mreža’, kada je osnivan, imao je, među ostalim, cilj da radi projekte od značaja za lokalne zajednice u BiH te ih povezuje s našom bosanskohercegovačkom dijasporom. Naša dobra veza s dijasporom, ali i općinama u Federaciji BiH omogućila nam je da započnemo s aktivnostima te uz organizaciju izložbe ‘Bosanski jezik’ nastavimo aktivizam na terenu podjelom ramazanskih paketića. Danas u Srebrenici smo imali priliku da pripremimo 200 paketića za djecu Srebrenice. Njih stotinjak je danas preuzelo paketiće, dok će ostalim zbog mjera i pandemije biti uručeni narednih dana“, rekao je predsjednik Centra za dijasporu “Mreža“ Adis Tanović povodom ove plemenite akcije.

Tanović je dodao da će se akcija podjele ramazanskih paketića za djecu sutra nastaviti u Kozarcu i Bosanskom Novom.

“Tokom ramazana planiramo podjele i u Banjoj Luci, Goraždu, Foči, Vlasenici, Prijedoru, Bosanskoj Dubici i tako dalje“, rekao je Tanović, koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.

U Srebrenici i Bratuncu boravili su danas i načelnici općina iz Federacije BiH koji su učestvovali u podjeli paketića.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević također se pridružio ovoj akciji.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je vrlo bitno da djeca u Srebrenici znaju da “neko misli na njih i da dođe u Srebrenicu da ih obraduje”.
“Hvala ljudima koji su učestvovali i obradovali našu djecu. Srebrenica je naša rana, mjesto gdje je počinjen Genocid i mjesto gdje se pokušava uspostaviti novi život. To niko nigdje nije pokušao osim nas Bošnjaka. Sve je to puno izazova i teškoća i bez pozornosti naših ljudi ne možemo ništa učiniti. Svaki vid pomoći našem gradu je važan. Rodilo se mnogo djece poslije Genocida, imamo 75 posto učenika u osnovnoj školi. To je ogroman potencijal koji nema ni jedan grad u manjem bh. entitetu. To nisu povratnici, nego djeca koja su rođena ovdje od 2002. pa do danas. Djeci je ovo važno, da znaju da nisu zaboravljeni, da neko misli na njih“, rekao je efendija Peštalić.

Centar za dijasporu “Mreža” danas će podijeliti 340 ramazanskih paketića u Srebrenici i Bratuncu, u subotu 100 paketića u Kozarcu i u nedjelju 90 paketića u Bosanskom Novom. Akcija će se nastaviti tokom svetog mjeseca ramazana.

Projekt su do sada finansijski podržali gradovi Goražde i Živinice, općine Travnik, Jajce, Fojnica, Čelić, Bugojno, Gornji Vakuf, Kakanj, Breza, Doboj Istok, Almasa Mušić i Mesud Trnjanin, odbornici Skupštine grada Prijedora, Muris Čirkić, delegat u Vijeću naroda RS, poslanik u Skupštini Republike srpske Senad Bratić, Medžlis Islamske zajednice Bugojno, MOST-BRO – Humanitarna organizacija Bošnjaka u Danskoj, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, džemat Tuttlingen, Bosniak Kulturcentrum Ludwigsburg, Džemat Mainz, Džemat “Nur“ Bruxelles, Džemat i BKC Kopenhagen, Džemat “Izet Nanić“ Dorbirn, Džemat Koblenz, “Igman“ d. d. Konjic, Began Muhić, generalni konzul BiH u Njemačkoj, Emina Mumbašić Krdžalić, direktorica univerzitetskog hotela “Dorrah“ u Tuzli, Muhamed Buljubašić, predsjednik džemata Göteborg, Reuf Avdić, zastupnik u Gradskom vijeću za strance (Migrationsrat) u Ingolstadtu, Amel Osmanović, poduzetnik iz švedskog Vaxya, Centar za stare osobe Medžlisa IZ Mostar, džemat Sarbriken, Bosanska škola i Udruženje “Manchester“, Islamska zajednica Bošnjaka Švicarske, a svaki dan javljaju se nove organizacije i udruženja iz domovine i dijaspore koja najavljuju priključivanje ovoj akciji.

Izvor: stav.ba

O Nama

Bosanska dopunska škola Manchester započela je sa radom 2000. godine na osnovu potrebe roditelja i djece koji su došli za vrijeme rata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije, u suradnji sa Bosanskom ambasadom i BiH/UK Network Birmingham.

Zadnje novosti

Pratite nas

Youtube Video