Bosanska škola Manchester obilježila 20 godina od osnivanja

Bosanska škola i asocijacija Manchester (Bosnian School and Society Manchester – BSSM) obilježila je 20 godina od osnivanja i 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Skup je organizovan online, putem Zoom aplikacije. Više od petnaest učesnika se obratilo uživo ili putem video snimka, a prosječno je oko 70 osoba pratilo ovaj događaj.

Bh. dopunska škola Manchester je nakon višegodišnjeg djelovanja dodala i naziv asocijacije te od tada aktivno ušestvuje u događajima koje organizuje Remembering Srebrenica. U okviru programa, koordinatorica škole Sadija Muminović je predstavila rad i aktivnosti škole. Gosti/učesnici u programu su bili iz različitih polja djelovanja i svojim obraćanjem su uveličali i dodatno obogatili ovaj događaj. Ovom prilikom gostima se obratio i Njegova ekselencija Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se zahvalio timu škole na vođenju i istrajnosti škole i asocijacije što zahtijeva dosta truda. Skupu se obratio i MP Afzal Khan, koji je istakao značaj postojanja škole, ali i lekciju koju je naučio zbog rata u BiH.

Jenny Pattterson iz Gradske uprave Manchestera je navela da je Bosanska škola jedna od prvih koja je registrovana, od postojeće 153 škole u Manchestru u polju dopunskog obrazovanja. Također je istakla da je BSSM među prvima pokazala spremnost za saradnju u zajednici kao i za učešće u edukaciji osoblja za vođenje škole. Skupu se obratio i gospodin Anes Cerić, menadžer BH UK Networka koji je istakao značaj postojanja i opstanka bh. dopunske škole u ovom dijelu Engleske, prenosi BH UK Network.

Škola je registrovana kao dopunska škola i dobrotvorna organizacija. Zahvaljujući roditeljima, učiteljima, djeci, te gradskoj upravi Manchestera, bosanskohercegovačkoj ambasadi i organizaciji BH UK Network, škola je opstala sve ove godine i nije se ugasila iako je bilo dosta izazovnih trenutaka. Ovaj trud je prepoznat i dodjelom različitih priznanja školi, poput godišnje nagrade gradske uprave za najboljeg učitelja i učenika, te bronzanu i srebrenu nagradu koja je dodijeljena kao odličnom primjeru povezivanja među školama i kulturama. Škola je naročito ponosna na nagradu Kraljice Elizabete II za volonterski rad škole, posebno za aktivnosti oko organizacije događaja kojima se obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici.

Online program održan ovog mjeseca je odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici u Manchesteru. Veliki broj zainteresovanih su dostavili svoje obraćanje putem video snimka koji zbog ograničenosti s vremenom, nažalost, nisu mogli biti svi prikazani, ali će naknadno biti objavljeni na Facebook stranici škole. Posebno je bilo dirljivo obraćanje nastavnika, roditelja, učenika ove škole koji su sada odrasli ljudi i vrlo integrirani članovi lokalne zajednice. Zapaženo je i obraćanje bivše učenice Nabile Čohažić koja je spomenula da je nastavila raditi kao pomoćni učitelj – volonter u školi i već svoju djecu navikava i dovodi u školu iako su mali, zahvaljujući metodu njene drage učiteljice Azre Marošević.

Organizator programa se posebno zahvaljuje svima onima koji su svojim radom i učešćem doprinijeli da se ovaj program ovako uspješno realizuje.

Izvor: mojabih.oslobodjenje.ba

O Nama

Bosanska dopunska škola Manchester započela je sa radom 2000. godine na osnovu potrebe roditelja i djece koji su došli za vrijeme rata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije, u suradnji sa Bosanskom ambasadom i BiH/UK Network Birmingham.

Zadnje novosti

Pratite nas

Youtube Video